Noc Świętojańska w Sopkach Stopkach: magia tradycji i pasterskiego życia

W minioną sobotę, 22 czerwca, osada Sopki Stopki w Cięcinie stała się tętniącym życiem centrum obchodów Nocy Świętojańskiej. Wydarzenie zorganizowane zostało w ramach projektu „Od redyku do łossodu: ochrona tradycji pasterstwa w Beskidach” przez Stowarzyszenie Region Beskidy, przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury – EtnoPolska 2025.

Tegoroczna edycja święta przesilenia letniego miała wyjątkowy charakter – obok celebracji najkrótszej nocy w roku, głównym celem było przybliżenie uczestnikom znaczenia pasterstwa owiec w kulturze górali żywieckich i śląskich. Wypas kulturowy, czyli sezonowa wędrówka pasterzy i stad na hale, od wieków kształtuje tożsamość lokalnych społeczności i krajobraz Beskidów.

Obchody rozpoczęły się w sobotnie popołudnie wspólnym wyjściem z bacą na halę pasterską. Dzieci z zapałem wzięły udział w warsztatach budowania szałasu, poznając tajniki codziennego życia na bacówce. O godzinie 19:00 uczestnicy wysłuchali fascynującego wykładu Macieja Szymonowicza pt. „Cary, zgusła, zabobony. Zapomniana symbolika Nocy Świętojańskiej”, który w barwny sposób przywołał dawne wierzenia związane z letnim przesileniem. Wieczór zwieńczył nastrojowy koncert zespołu Skład Niearchaiczny, który doskonale wpisał się w klimat ognia, ziół i opowieści.

Nie zabrakło też regionalnych smaków – przez cały wieczór można było spróbować potraw pasterskiej kuchni. Najwytrwalsi rozbili namioty i hamaki na hali, by wspólnie cieszyć się nocą pełną tradycji i natury.

W niedzielny poranek uczestnicy spotkali się przy wspólnym śniadaniu, a dzieci wyruszyły na pasterską grę terenową, która w atrakcyjnej formie przybliżyła im życie na bacówce.

Noc Świętojańska w Cięcinie była wydarzeniem, które połączyło pokolenia i przypomniało, że pasterstwo – choć zakorzenione w przeszłości – wciąż może być żywą, inspirującą częścią naszej codzienności.

 

Skip to content